2014-01-14 / 8:10
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Jogurt i kefir to wyśmienite, zdrowe napoje mleczne. Karol Okrasa pokaże jak wykorzystać do gotowania kefir, jogurt i maślankę. Produkcja mlecznych przetworów rozpoczęła się na dużą skalę w drugiej połowie XIX wieku w Wielkopolsce. To tam powstały pierwsze na ziemiach polskich spółdzielnie mleczarskie. Pierwszą potrawą będzie tradycyjna postna zupa wielkopolska - polewka. Kucharz przyrządzi też kurczaka marynowanego w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, takimi jak curry, kolendra, ostra papryczka czy kardamon.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-05-15 5:25 |
Tosia i Tymek
6 / 10
Pięcioletnie bliźnięta, Tosia i Tymek, przeżywają typowe blaski i cienie codziennego życia rodzinnego. Rodzeństwo pomaga tacie myć samochód, opiekuje się świnką morską... |
|
2024-05-14 16:00 |
Towarzysze broni- film wojenny
7 / 10
Lata 50. XX wieku. Porucznik Tom Hudner (Glen Powell) dołącza do elitarnej grupy amerykańskich lotników, którzy wkrótce mają zostać wysłani na front w Korei. Podczas... |
|
2024-05-14 14:00 |
Spisek- dramat kryminalny
6 / 10
Rok 1865. Siły Południa ponoszą dotkliwą klęskę w wojnie secesyjnej. Kilku konfederatów nie godzi się z takim rozstrzygnięciem i zawiązuje spisek, którego celem jest... |