2019-05-26 / 10:15
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. Karol Okrasa zabierze widzów do Stadniny Koni Huculskich w Regietowie. Tam przygotuje dania z wykorzystaniem składników kuchni huculskiej i łemkowskiej. Potrawy karpackich górali były zazwyczaj ubogie z uwagi na ciężkie warunki życia. Często jedynym produktem, który trafiał do garnka, była pokrzywa. Najbardziej znanym huculskim przysmakiem była tzw. kulesza - mamałyga, czyli kaszka kukurydziana z bryndzą. Karol przygotuje trzy dania: placki ze śledziem i sosem z palonej papryki, gulasz z pokrzywy, pieczarek i kapusty oraz tatar z wołowiny z placuszkami z kaszki kukurydzianej.
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-05-19 15:30 |
Piotruś Królik- film familijny
5 / 10
Piotruś jest zuchwałym królikiem, który wolny czas spędza na psotach. Wraz z rodziną mieszka w norze sąsiadującej z ogrodem warzywnym sędziwego pana McGregora. Relacje... |
|
2024-05-19 23:25 |
Truposze nie umierają- horror komediowy
5 / 10
W niewielkim amerykańskim miasteczku Centerville dzieją się dziwne rzeczy. Pory dnia i nocy przeplatają się ze sobą, dochodzi do awarii elektryczności. Media donoszą, że... |
|
2024-05-19 1:00 |
Tajemnicza Wyspa Juliusza Verne'a- film przygodowy
4 / 10
Trwa wojna secesyjna. Pięcioro jeńców ucieka balonem z terenu zbrojnego konfliktu. Docierają na dziwną wyspę pokrytą wrakami okrętów. Okazuje się, że zamieszkują ją... |