2019-12-07 / 10:10
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. Karol Okrasa opowiada o ponadtysiącletniej tradycji tłoczenie olejów na ziemiach polskich. Mało kto zdaje sobie sprawę, że Polska podobnie jak Grecja czy Włochy posiada własną, bardzo długą historię produkcji olejów. Wytwarzane były one z różnych roślin, takich jak rzepak, len, konopie, mak, pestki dyni, czarnuszka czy wreszcie lnianka. Prowadzący udaje się w odwiedziny do małej olejarni niedaleko Buska Zdroju, gdzie pan Mariusz na 150-letniej maszynie tłoczy tradycyjne polskie oleje. Na miejscu kucharz zaprezentuje trzy propozycje dań, w których olej będzie grał główne skrzypce. Na początek poda sałatkę z kolorowych cukinii z marynowanymi w oleju pieczarkami i serem. Następnie przyrządzi pieczonego śledzia skropionego świeżym olejem, podanego z małą marchewką i cebulą, zaś na koniec zaproponuje krwisty stek wołowy z kapustą duszoną w świeżo tłoczonym oleju rzepakowym.
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-05-06 1:15 |
Przyjaciel do końca świata- komedia romantyczna
6 / 10
Pewnego dnia świat obiega tragiczna wiadomość, że w kierunku Ziemi zmierza ogromna asteroida Matylda. Naukowcy nie pozostawiają złudzeń - za trzy tygodnie obiekt ten... |
|
2024-05-06 14:30 |
Oggy i karaluchy: Nowe pokolenie- serial animowany
5 / 10
Niebieski kot Oggy mieszka na przedmieściach i stara się prowadzić spokojne życie. Jego kumpelką jest radosna słonica Piya. Ci dwoje cały czas wikłają się w szalone... |
|
2024-05-07 4:20 |
Klan
5 / 10
Opowieść o pozornie spokojnym życiu wielkiej rodziny Lubiczów, próbującej radzić sobie w polskiej codzienności. Rano Paweł dzwoni ze szpitala do Elżbiety, by... |