2025-04-23 / 11:30
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków. Wśród roślin przywiezionych do Europy przez Kolumba i jego następców wyróżnia się ziemniak, który szybko zdobył ogromną popularność. Stał się nie tylko częstym składnikiem kuchni, ale również kluczowym elementem w walce z głodem, co uczyniło go symbolem globalizacji. Pochodzący z Peru ziemniak zyskał wyjątkowe znaczenie historyczne, przyrodnicze i społeczne. Swoją szczególną pozycję zdobył w XIX wieku, gdy zaczęto publikować książki kucharskie poświęcone wyłącznie jemu. Historyk Jarosław Dumanowski oraz ekspert Maciej Nowicki badają rolę ziemniaka w historii, a także jego wpływ na kuchnię polską, próbując odpowiedzieć na pytanie, co przyczyniło się do jego sukcesu.
Czas trwania: 40 min
![]() |
2025-04-22 18:50 |
Tosia i Tymek
6 / 10
Pięcioletnie bliźnięta, Tosia i Tymek, przeżywają typowe blaski i cienie codziennego życia rodzinnego. Rodzeństwo pomaga tacie myć samochód, opiekuje się świnką morską... |
![]() |
2025-04-22 4:20 |
Lęk- dramat obyczajowy
7 / 10
Małgosia (Magdalena Cielecka) to zawsze stawiająca na swoim, świetnie zorganizowana i nieco cyniczna prawniczka. Wszystko podporządkowała karierze. Jej siostra Łucja (Marta... |
![]() |
2025-04-22 22:10 |
Dzika furia- film przygodowy
5 / 10
Zamknięty w sobie zoolog Davis Okoye opiekuje się przyjaznym gorylem srebrnogrzbietym George'em. Badacz nie ufa ludziom, unika ich towarzystwa i woli spędzać czas ze swoim... |