2017-09-23 / 15:25
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa podąża śladem kulinarnych tradycji żydowskich. W XVIII w. Lelów był ośrodkiem chasydyzmu, a świąteczną potrawą tamtejszych Żydów był czulent - jednogarnkowa potrawa z kaszy, fasoli i koszernego mięsa. Ze względu na religijny zakaz pracy w czasie święta chasydzi przygotowywali potrawę wcześniej, a spożywali ją w szabat. Polscy mieszkańcy stworzyli podobną potrawę, ale na bazie wieprzowiny i ziemniaków, którą jadali w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Karol pokazuje obie potrawy i przyrządza dania na podstawie dawnych przepisów. Spod jego ręki wychodzi schab wieprzowy duszony z dynią, pietruszką i kaszą pęczak, a następnie kaczka pieczona z kaszą gryczaną oraz żeberka wieprzowe duszone z ciecierzycą.
Program nadawany w języku polskim.
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-05-16 14:45 |
Księżniczka- dramat obyczajowy
6 / 10
Młoda imigrantka z Nigerii, Princess (Kevin Glory), aby się utrzymać, prostytuuje się na obrzeżach dużego miasta. Aby przetrwać, codziennie musi zwodzić swoich klientów i... |
|
2024-05-16 3:55 |
Prezentuj broń!
6 / 10
Grecja. Na obszarze przygranicznym znajdują się dwa obozy wojskowe. Ich dowódcy toczą między sobą specyficzną wojną. Jeden z nich to surowy pułkownik Lefteris Goulas... |
|
2024-05-16 16:30 |
Jessica i jej wielki mały świat - Wieczorna rutyna
5 / 10
Mała Jessika żyje w świecie, w którym wszystko wydaje się być znacznie większe od niej. Dziewczynka obserwuje zachowania otaczających ją dorosłych i podejmuje się... |