2024-04-18 / 00:30
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Odcinek poświęcony jednemu z najbardziej znanych sosów, przyrządzanemu na bazie sklarowanego masła, żółtek, cytryny, białego wina lub octu winnego. Słynny francuski szef kuchni Auguste Escoffier zaliczył sos holenderski do piątki najważniejszych bazowych sosów, z których powstają wszelkie inne warianty. W eleganckiej kuchni polskiej XIX i XX wieku sosy holenderskie towarzyszyły młodym jarzynom, w szczególności szparagom, jajkom po benedyktyńsku czy daniom z ryb. Karol Okrasa przygotuje tym razem: stek z dyni z orzechowym sosem holenderskim, smażoną makrelę z ziołową salsą i sosem holenderskim na palonym maśle oraz pieczoną bułkę z sałatką z kurczaka i konopnym sosem holenderskim.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-05-01 19:25 |
Craig znad Potoku - Samotna misja
6 / 10
Przygody 10-letniego Craiga Williamsa oraz jego wiernych druhów: Kelsey'a i Johna Paula. Przyjaciele spędzają razem czas nad potokiem położonym na przedmieściach Herkleston.... |
|
2024-05-01 16:55 |
Mała lekcja miłości- komedia romantyczna
5 / 10
Młoda Julia (Laetitia Dosch) spędza czas na wyprowadzaniu psów. Spacerując po ulicach Paryża, pewnego dnia musi schronić się przed deszczem w kawiarni. Tam znajduje teczkę... |
|
2024-05-01 21:45 |
Metro strachu- film sensacyjny
5 / 10
Nowy Jork. Walter Garber pracował z zarządzie transportu miasta. Z powodu podejrzenia przyjęcia łapówki na czas śledztwa zdegradowano go do stanowiska pracownika centrum... |