2018-11-07 / 20:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-05-22 17:10 |
Craig znad Potoku - Ucieczka z obiadu rodzinnego
6 / 10
Przygody 10-letniego Craiga Williamsa oraz jego wiernych druhów: Kelsey'a i Johna Paula. Przyjaciele spędzają razem czas nad potokiem położonym na przedmieściach Herkleston.... |
![]() |
2025-05-22 18:50 |
Legalna blondynka- komedia
6 / 10
Elle Woods, finalistka konkursu piękności, jest najpopularniejszą dziewczyną w szkole. Nieco próżna i rozpieszczona, z beztroską i optymizmem patrzy w przyszłość, którą... |
|
2025-05-22 21:59 |
Straszny film 4- horror komediowy
4 / 10
Gwiazdor koszykówki, Shaquille O'Neal po przebudzeniu z koszmarnego snu odkrywa, że jest przykuty łańcuchem do ściany zrujnowanego, publicznego szaletu. Oprócz potężnego... |