2018-11-14 / 20:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-15 7:40 |
Blue Ridge - Walc w Appalachach
6 / 10
Justin Wise (Johnathon Schaech) to były członek US Army Special Forces. Obecnie obejmuje funkcję szeryfa i wspólnie ze swoimi dwoma zastępcami próbuje rozwiązać zagadkę... |
![]() |
2025-06-15 8:40 |
Blue Ridge - Zmieniony testament
6 / 10
Justin Wise (Johnathon Schaech) to były członek US Army Special Forces. Obecnie obejmuje funkcję szeryfa i wspólnie ze swoimi dwoma zastępcami próbuje rozwiązać zagadkę... |
![]() |
2025-06-16 4:55 |
Mordercze rodzeństwa 2 - Romero i Self
6 / 10
Widzowie poznają historie zbrodni, których sprawców łączyło bliskie, braterskie lub siostrzane pokrewieństwo. Niekiedy ofiarami braci lub sióstr padały osoby z ich... |