2018-11-10 / 14:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-10-10 4:05 |
Plac Zbawiciela- dramat obyczajowy
8 / 10
Beata (Jowita Budnik) i Bartek Zielińscy (Arkadiusz Janiczek) mają dwóch kilkuletnich synów, Adriana (Natan Gudejko) i Dawida (Dawid Gudejko). Właśnie planują zakup... |
![]() |
2025-10-10 2:15 |
Hotel Paradise 11
5 / 10
Jedenasty sezon "Hotelu Paradise", podobnie jak poprzedni, rozegra się na Filipinach. Tym razem rywalizacja będzie bardziej nieprzewidywalna. W grze pojawi się Złote Jabłko,... |
![]() |
2025-10-10 23:55 |
Czerwoni- dramat wojenny
7 / 10
Amerykański intelektualista i pisarz o lewicowych przekonaniach, John Reed (Warren Beatty), pracuje w amerykańskiej gazecie socjalistycznej. W 1915 roku poznaje Louise Bryant... |