2018-11-11 / 18:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-10-13 22:00 |
Twarz- dramat obyczajowy
6 / 10
Jacek (Mateusz Kościukiewicz) mieszka w małej wsi na południu Polski. Od niedawna spotyka się z Dagmarą (Małgorzata Gorol), której się oświadczył. Para planuje wspólną... |
![]() |
2025-10-15 1:40 |
Dzień Bastylii- dramat sensacyjny
5 / 10
W wigilię święta upamiętniającego wybuch Wielkiej Rewolucji Francuskiej, Dnia Bastylii, mieszkający w Paryżu Amerykanin, drobny złodziej Michael Mason, kradnie torbę, w... |
|
2025-10-13 9:35 |
Żegnaj, Kolumbie- komediodramat
6 / 10
Neil Klugman (Richard Benjamin), były żołnierz i urzędnik w bibliotece, odwiedza latem swoją kuzynkę w ekskluzywnym klubie Old Oaks Country Club, gdzie na basenie poznaje... |