2018-11-11 / 18:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-07-20 3:35 |
Blue 2
6 / 10
Dalsze przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-07-20 00:40 |
Zombieland- horror komediowy
6 / 10
Tajemnicza plaga powoduje, że większość ludzi zamienia się w krwiożercze zombi. Tylko nielicznym udaje się uniknąć zakażenia. Do tej grupy szczęśliwców należy... |
![]() |
2025-07-20 3:40 |
Mój wujek Tudor- film krótkometrażowy
7 / 10
Po dwóch dekadach milczenia Olga Lucovnicova odwiedza w Mołdawii swoją rodzinę. Krewni mają okazję, by porozmawiać o przeszłości. W rozmowie uczestniczy wuj Tudor, który... |