2018-11-18 / 18:45
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-15 21:55 |
Mad Max: Na drodze gniewu- film sf
7 / 10
Po nuklearnej katastrofie świat zmienił się pustynię; ludzkość jest na krawędzi zagłady. Rozpaczliwie próbują zdobyć wodę i paliwo. Jeden z ocalałych, Max Rockatansky... |
![]() |
2025-06-15 23:50 |
Sound of Metal- dramat obyczajowy
8 / 10
Perkusista Ruben (Riz Ahmed) i wokalistka Lu (Olivia Cooke) ruszają w trasę koncertową. Marzą o wydaniu debiutanckiej płyty. Pełen pasji muzyk uświadamia sobie, że... |
|
2025-06-15 22:50 |
Premiera - Dobrzy nieznajomi- dramat fantasy
8 / 10
Osamotniony Adam (Andrew Scott) mieszka w opustoszałym bloku w Londynie i pracuje nad autobiograficznym scenariuszem. Spotkanie z tajemniczym Harrym (Paul Mescal) burzy jego... |