2018-11-18 / 18:45
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-10-14 00:50 |
Blue - Góry Błękitne
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-10-14 12:50 |
Człowiek na torze- dramat psychologiczny
8 / 10
Komisja ma zbadać przyczyny tragicznego wypadku - pod koła pociągu dostał się stary maszynista Orzechowski (Kazimierz Opaliński). Najpierw zeznaje zawiadowca stacji, Tuszka... |
![]() |
2025-10-14 00:04 |
Milo - Projektant mody Milo
8 / 10
Pięcioletni kotek Milo jest bardzo rezolutny. Często zastanawia się, jak to jest być dorosłym. Zgodnie ze swoją kocią naturą chodzi własnymi ścieżkami i lubi na swój... |