2019-10-04 / 19:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-07-28 7:10 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-07-28 00:25 |
Blue 3 - Tina
6 / 10
Kolejne niezwykłe przygody Blue, młodej suczki rasy blue heeler. Piesek uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2025-07-30 3:20 |
Jaś Fasola 4 - Witaj, szkoło!
7 / 10
Przygody Pana Fasoli i jego pluszowego misia Teddy'ego. Fasola wielokrotnie próbuje przechytrzyć podejrzliwą właścicielkę mieszkania, panią Wicket, i jej pupila, jednookiego... |