2019-10-11 / 19:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-07-27 2:00 |
Zabójca mojego syna- thriller
5 / 10
Marianne (René Ashton) desperacko walczy, by udowodnić, że jej syn Jacob (Noah Fearnley) jest niewinny zamordowania swojego brata Aydena (Gianmarco Duin). |
|
2025-07-27 2:25 |
Bukmacher 2 - Fruit's for Partners
5 / 10
Ciąg dalszy perypetii doświadczonego bukmachera z Los Angeles, Danny'ego. Nadal walczy on o przetrwanie w branży w obliczu zagrożenia legalizacją sportowych gier hazardowych.... |
|
2025-07-27 21:10 |
Grizzy i Lemingi 3 - Lemingi z tam-tamem
6 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody niedźwiedzia Grizzy'ego, miłośnika spokojnego wypoczynku i nowoczesnych technologii. Rodzina uwielbiających dobrą zabawę, niezwykle... |