2019-10-11 / 19:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-23 22:35 |
Dziewczyna, chłopak, itd. - Kocia broda
6 / 10
Losy pozornie przeciętnej rodziny. Jednak jej członkowie to chłopak, dziewczyna, pies, kot, mysz i kawałek sera. Serial "Dziewczyna, chłopak, itd" to komediowe podejście do... |
![]() |
2025-06-23 13:45 |
Początek- dramat obyczajowy
6 / 10
Esther Zelnik (Lou de Laâge) jest ortodoksyjną Żydówką mieszkającą we Francji. Wraz z grupą innych wyznawców judaizmu od wielu lat odwiedza Kalabrię, włoski region w... |
![]() |
2025-06-23 23:45 |
Skunks- dramat obyczajowy
7 / 10
Siedemnastoletni Liam (Thibaud Dooms) jest zaniedbanym chłopakiem, który dorastał w rodzinie pełnej przemocy. Przez lata doznawał upokorzeń na tle seksualnym, psychicznym.... |