2019-10-12 / 12:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 55 min
![]() |
2025-07-10 3:35 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-07-10 4:20 |
Latanie dla początkujących- komedia
6 / 10
Sarze (Lydia Leonard) zależy na tym, by polecieć na wakacje z nowych partnerem, Tomem (Emun Elliott), i jego córką. Edward (Timothy Spall) to autor bestsellerowych kryminałów... |
![]() |
2025-07-10 3:50 |
Mordercze rodzeństwa 2 - Rogers
6 / 10
Widzowie poznają historie zbrodni, których sprawców łączyło bliskie, braterskie lub siostrzane pokrewieństwo. Niekiedy ofiarami braci lub sióstr padały osoby z ich... |