2019-10-19 / 12:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-10-12 00:55 |
Baby Driver- film sensacyjny
7 / 10
Baby (Ansel Elgort) to zdolny kierowca, który uwikłał się we współpracę z gangsterami i od tego czasu pozostaje na ich usługach. Jego zadanie jest proste - ma jak... |
![]() |
2025-10-12 3:30 |
Szpital św. Anny
5 / 10
Codzienne życie i wyzwania zespołu lekarek w krakowskim szpitalu. Zyta (Jolanta Fraszyńska) to ekscentryczna profesor onkologii, a Kaśka (Joanna Liszowska) jest zapracowaną... |
|
2025-10-12 23:00 |
Utalentowany pan Ripley- dramat kryminalny
7 / 10
USA, lata 50. XX wieku. Tom Ripley (Matt Damon), inteligentny nowojorczyk z ubogiej rodziny, przypadkowo poznaje zamożnego przemysłowca Herberta Greenleafa (James Rebhorn). Ten... |