2019-10-19 / 12:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-07-10 4:00 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-07-10 20:00 |
Mój syn Ezra- komediodramat
6 / 10
Max Bernal (Bobby Cannavale) jest aspirującym komikiem, jednak jego życie nie przypomina komedii. Mężczyzna mieszka z ojcem (Robert De Niro) i ma za sobą nieudane... |
|
2025-07-10 2:35 |
Atramentowe serce- film fantasy
4 / 10
Introligator Mo Folchart (Brendan Fraser) razem ze swoją 12-letnią córką Meggie (Eliza Bennett) mieszka w domu, który jest pełen książek. Żona mężczyzny (Sienna... |