2020-02-02 / 19:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2024-07-03 2:10 |
Prezentuj broń!
6 / 10
Grecja. Na obszarze przygranicznym znajdują się dwa obozy wojskowe. Ich dowódcy toczą między sobą specyficzną wojną. Jeden z nich to surowy pułkownik Lefteris Goulas... |
|
2024-07-03 22:20 |
Wszyscy ludzie króla- dramat polityczny
6 / 10
Luizjana, lata 50. XX w. Willie Stark (Sean Penn) zostaje gubernatorem stanu dzięki wsparciu wpływowych i skorumpowanych polityków. Jest żądny władzy i szybko zapomina o... |
|
2024-07-03 2:55 |
Bajer z Bel-Air - Trudne rozstanie: część pierwsza
6 / 10
Kolejny sezon o zabawnych przygodach Willa, który pochodzi z biednej dzielnicy Filadelfii. Po przeprowadzce mieszka on w kalifornijskim Bel-Air razem z ciocią, wujkiem i... |