2020-02-09 / 19:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-10 1:15 |
Chłopaki nie płaczą- komedia kryminalna
7 / 10
Utalentowany skrzypek Kuba Brenner przyjaźni się z nieśmiałym Oskarem. Pewnego dnia obaj zapraszają do mieszkania należącego do wujka Oskara dwie kobiety z agencji... |
![]() |
2025-06-10 14:05 |
Czekając na Dalego- komediodramat
7 / 10
Barcelona, rok 1974, okres intensywnego sprzeciwu wobec dyktatury Franco. Bracia Fernando (Ivan Massagué), szef kuchni, i Alberto (Pol López), aktywista, muszą ukrywać się... |
![]() |
2025-06-10 2:05 |
Zmruż oczy- komediodramat
8 / 10
Dziesięcioletnia Mała (Ola Prószyńska) sprawia kłopoty wychowawcze. Jej zamożni rodzice (Małgorzata Foremniak i Andrzej Chyra) zaspokajają wszystkie potrzeby materialne... |