2020-02-09 / 19:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-08-04 21:45 |
The Alto Knights- film gangsterski
6 / 10
Rok 1957. Dawni przyjaciele z lat młodzieńczych, Frank Costello (Robert De Niro) i Vito Genovese (Robert De Niro), są obecnie najbardziej znanymi nowojorskimi bossami,... |
![]() |
2025-08-04 21:00 |
Gęsia skórka- komedia
6 / 10
Zach (Dylan Minnette) przeprowadza się z Nowego Jorku do spokojnego miasteczka Madison. Poznaje swoją rówieśniczkę, Hannę (Odeya Rush), i choć dziewczyna coś przed nim... |
|
2025-08-04 1:10 |
Family Guy: Głowa rodziny 20 - Wszystko o Alanie
6 / 10
Kolejny sezon animowanego serialu komediowego, który opowiada o codziennych perypetiach pewnej rodziny. Uczennica gry na pianinie Lois, Alana, rozpoczyna pracę u Griffinów. Lois... |