2020-02-16 / 19:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
|
2025-08-04 16:40 |
Lamput 4 - Doktorek w ciąży & Na wstecznym
5 / 10
Żółty i miękki stworek Lamput, przypominający galaretkę, ucieka naukowcom, którzy go stworzyli. Poznaje nowych przyjaciół i przeżywa ciekawe przygody. W tym sezonie... |
|
2025-08-04 17:35 |
Jaś Fasola 4 - Montaż
7 / 10
Przygody Pana Fasoli i jego pluszowego misia Teddy'ego. Fasola wielokrotnie próbuje przechytrzyć podejrzliwą właścicielkę mieszkania, panią Wicket, i jej pupila, jednookiego... |
|
2025-08-04 20:00 |
Pewny kandydat. Jak nie zostać prezydentem- dramat biograficzny
6 / 10
Senator Gary Hart (Hugh Jackman) cieszy się olbrzymią popularnością zwłaszcza wśród młodszych wyborców. W roku 1988 po raz drugi postanawia ubiegać się o nominację na... |