2018-05-01 / 11:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-08-11 16:10 |
Blue 3 - Jednorożel
6 / 10
Kolejne niezwykłe przygody Blue, młodej suczki rasy blue heeler. Piesek uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-08-11 18:20 |
Akacjowa 38
4 / 10
Rok 1899. Zamożny Justo często bywa agresywny wobec swojej żony Carmen. Pewnej nocy mężczyzna usiłuje zgwałcić będącą w zaawansowanej ciąży partnerkę. Próbująca... |
|
2025-08-11 2:35 |
Wojna o jutro- dramat sf
6 / 10
Grudzień 2022 roku. Nauczyciel biologii i weteran wojenny Dan Forester (Chris Pratt) dowiaduje się, że odrzucono jego kandydaturę do pracy w prestiżowym ośrodku badawczym.... |