2018-05-01 / 11:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
2024-11-16 00:45 |
Blue 2
6 / 10
Dalsze przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2024-11-16 22:55 |
Raven na chacie 3 - Raven's Home S3
5 / 10
Szkolne przyjaciółki Raven (Raven-Symoné) i Chelsea (Anneliese van der Pol) są dorosłymi, rozwiedzionymi kobietami. Mieszkają w jednym domu razem z dziećmi ze swoich... |
|
2024-11-16 22:30 |
Supernova- dramat obyczajowy
6 / 10
Na wiejskiej drodze dochodzi do poważnego wypadku. Kierujący rządową limuzyną, znany polityk Adam Nowak (Marcin Hycnar), potrąca Iwonę (Agnieszka Skibicka) i jej dwoje... |