2018-05-01 / 11:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-23 3:00 |
Zbrodnia prosto z serca - Miłość, kłamstwa i rozczarowanie
5 / 10
Relacje między małżonkami, przyjaciółmi, jak i członkami rodziny często bywają skomplikowane. Niekiedy miłość i żądza doprowadzają do okrutnych tragedii.... |
|
2025-06-23 22:00 |
Premiera - Rewanż
7 / 10
Maj 1997 roku. Po ponad roku od pierwszej szachowej rozgrywki z komputerem Deep Blue mistrz świata w tej dyscyplinie, Garri Kasparow (Christian Cooke), zgadza się na kolejny... |
|
2025-06-23 8:55 |
Weekend z królem- dramat biograficzny
6 / 10
Stany Zjednoczone, 1939 rok. Mieszkańcy rezydencji Hyde Park przygotowują się na powitanie angielskiej pary królewskiej. Jest to pierwsza w historii wizyta brytyjskiego... |