2019-12-20 / 11:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 05 min
2024-10-02 23:50 |
Dom Charnela- horror
3 / 10
Opuszczona rzeźnia zostaje wyremontowana i sprzedana jako nowoczesny apartamentowiec. Niczego niepodejrzewających lokatorów czeka przerażająca niespodzianka. |
|
2024-10-02 20:00 |
Amonit- dramat obyczajowy
6 / 10
Anglia, lata 40. XIX wieku. Mary Anning (Kate Winslet) jest uznaną paleontolożką, choć jej osiągnięcia niejednokrotnie bywają pomijane przez składające się głównie z... |
|
2024-10-02 1:00 |
Ulepszenie- film sf
6 / 10
Przyszłość. Technologia kontroluje prawie każdy aspekt życia człowieka. Pewnego wieczora Gray Trace (Logan Marshall-Green) i jego żona Asha (Melanie Vallejo) padają... |