2019-12-20 / 11:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-06-24 20:15 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-06-24 3:05 |
Dług- dramat sensacyjny
8 / 10
Akcja filmu toczy się na przełomie lat 1998-99 i jest oparta na prawdziwych wydarzeniach. Dwaj przyjaciele, Adam (Robert Gonera) i Stefan (Jacek Borcuch), rzucają studia, aby... |
|
2025-06-24 15:40 |
Przygody młodego Indiany Jonesa: Pasja życia- film przygodowy
4 / 10
W odpowiedzi na zaproszenie prezydenta Stanów Zjednoczonych Teodora Roosevelta (James Gammon) rodzina Jonesów wyrusza na safari do Kenii. Żywiołowy temperament małego Indiany... |