2018-05-01 / 15:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-08-11 23:50 |
Blue 2
6 / 10
Dalsze przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-08-11 21:50 |
Portland Tower
6 / 10
W Portland Tower w Londynie dochodzi do straszliwej zbrodni. Duet dociekliwych detektywów, Sarah Collins (Gemma Whelan) i Steve Bradshaw (Jimmy Akingbola), jedzie na miejsce i... |
|
2025-08-11 19:10 |
Priscilla- dramat biograficzny
6 / 10
Przełom lat 50. I 60. XX w. 14-letnia Priscilla Beaulieu (Cailee Spaeny) poznaje gwiazdę rock'n'rolla, starszego o dziesięć lat Elvisa Presleya (Jacob Elordi). Uwielbiany przez... |