2018-05-01 / 15:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-10-12 3:00 |
Zaprzysiężeni 14
8 / 10
Wielopokoleniowa rodzina Reaganów dba o bezpieczeństwo mieszkańców Nowego Jorku. W ostatnim sezonie serii policyjny klan mierzy się m.in. ze sprawą handlu ludźmi i seryjnego... |
![]() |
2025-10-13 13:00 |
Gwiezdne wrota 5
8 / 10
Kontynuacja filmu "Gwiezdne wrota". Kolejne odcinki ukazują wyprawy w inne światy przy wykorzystaniu wrót nadzorowanych przez wojskowych. O'Neill szkoli nową drużynę do pracy... |
|
2025-10-16 1:05 |
Gangi Nowego Jorku- dramat sensacyjny
8 / 10
Połowa XIX w. Nowy Jork jest jeszcze młodym miastem, w którym relacje pomiędzy ludźmi przybyłymi z różnych stron świata dopiero się kształtują. W Five Points, dzielnicy... |