2018-05-29 / 20:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-04-30 20:10 |
Blue 2
6 / 10
Dalsze przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-04-30 14:35 |
Godzilla i Kong: Nowe imperium- film przygodowy
6 / 10
Trzy lata po pokonaniu Mechagodzilli Kong ustanowił swoje terytorium na Pustej Ziemi i poszukuje innych przedstawicieli swojego gatunku. Na powierzchni Ziemi zaś Godzilla... |
|
2025-04-30 14:30 |
Opadające liście- komediodramat
7 / 10
Małomówna Ansa (Alma Pöysti) pracuje w lokalnym supermarkecie, a Holappa (Jussi Vatanen) zarabia na budowie. Oboje łączy szlachetne usposobienie oraz spadająca na nich... |