2018-05-29 / 20:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-08-14 3:25 |
Dronersi - Sztafeta
8 / 10
W świecie TerrAqua 95% terenów znajduje się pod wodą. Trzech mieszkańców archipelagu Nuic bierze udział w Whale Cup, wyścigu dronów, aby ocalić swoją wyspę przed... |
![]() |
2025-08-14 4:05 |
Barbarzyńcy- horror
7 / 10
Tess (Georgina Campbell) udaje się na rozmowę o pracę do Detroit i rezerwuje dom na nocleg. Gdy w deszczowy wieczór przyjeżdża w odludną okolicę miasta, zastaje pod... |
![]() |
2025-08-14 21:55 |
Mamuśki mają wychodne- komedia
5 / 10
Znające się z przedszkola swoich dzieci Melanie (Bridget Everett) i Jamie (Molly Shannon) potrzebują odpocząć od rutynowych zadań. Umawiają się na kolację, na którą... |