2018-05-29 / 20:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
2024-11-16 23:10 |
Droga bez odwrotu- dramat sensacyjny
6 / 10
Maben (Willa Fitzgerald) jest samotną matką bez środków do życia. By utrzymać siedmioletnią córkę Annalee (Pyper Braun), dorabia jako prostytutka. Pewnej nocy policjant... |
|
2024-11-16 3:40 |
Dziewczęta z Nowolipek- dramat obyczajowy
5 / 10
Warszawa, czasy tuż przed wybuchem I wojny światowej. W kamienicy przy ulicy Nowolipki mieszkają cztery przyjaciółki: Bronka Mossakowska (Izabela Drobotowicz-Orkisz), Franka... |
|
2024-11-16 21:00 |
Ryzykanci- dramat sensacyjny
6 / 10
Jack Quinn (Jean-Claude Van Damme), doświadczony tajny agent pracujący dla CIA, chciałby zakończyć służbę i wyjechać z żoną do Hongkongu. Zostaje jednak zmuszony przez... |