2018-05-30 / 20:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-17 2:40 |
S.W.A.T. 8
7 / 10
Dalsze losy członków jednostki policji, której dowódcą jest były komandos Daniel "Hondo" Harrelson (Shemar Moore). Detektywi dzięki swoim doskonałym umiejętnościom... |
![]() |
2025-06-17 3:40 |
Dronersi - Wyścig kurierów
8 / 10
W świecie TerrAqua 95% terenów znajduje się pod wodą. Trzech mieszkańców archipelagu Nuic bierze udział w Whale Cup, wyścigu dronów, aby ocalić swoją wyspę przed... |
![]() |
2025-06-17 00:35 |
Opancerzony- film sensacyjny
5 / 10
Ty Hackett (Columbus Short) po powrocie z wojny w Iraku pracuje jako ochroniarz w firmie Eagle Shield Security. Stara się ułożyć sobie życie od nowa. Po śmierci ojca... |