2018-05-30 / 20:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
2024-11-16 19:35 |
Blue 2
6 / 10
Dalsze przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2024-11-16 2:00 |
Skrzydlate świnie- komediodramat
6 / 10
Niewielkie miasto w Wielkopolsce. Lokalna drużyna piłkarska KS Czarni Grodzisk przegrywa mecz decydujący o jej spadku do drugiej ligi. Na stadionie dochodzi do starć kibiców z... |
|
2024-11-16 00:00 |
Lot- dramat obyczajowy
7 / 10
William "Whip" Whitaker jest doświadczonym kapitanem lotnictwa. Wykonuje zawód, który cieszy się powszechnym szacunkiem. Prywatnie znacznie jednak odbiega od stereotypowych... |