2018-05-30 / 20:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-04-30 5:35 |
Lamput 4 - Wieczór w teatrze
5 / 10
Żółty i miękki stworek Lamput, przypominający galaretkę, ucieka naukowcom, którzy go stworzyli. Poznaje nowych przyjaciół i przeżywa ciekawe przygody. W tym sezonie... |
![]() |
2025-04-30 23:05 |
Bałkańska vendetta- film sensacyjny
4 / 10
Cudzoziemcy przedostają się do szpitala i próbują zabić Phillipa (Jean-Claude Van Damme), pacjenta znajdującego się w stanie krytycznym. Jedynym świadkiem ataku jest... |
|
2025-04-30 1:25 |
Spooner- komediodramat
5 / 10
Sympatyczny nieudacznik Herman Spooner (Matthew Lillard) zarabia na życie sprzedając używane samochody. Mimo że jest już dorosłym mężczyzną wciąż mieszka z matką i... |