2018-09-27 / 8:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-06-19 17:30 |
Hrabia Monte Christo- film kostiumowy
6 / 10
Francja, 1815 rok. Edmund Dantes i Fernand Mondego kochają się w pięknej Mercedes Iguanadzie. Kobieta odwzajemnia jednak tylko miłość Edmunda. Zazdrosny rywal knuje więc... |
|
2025-06-18 00:30 |
Barbarzyńcy- horror
7 / 10
Tess (Georgina Campbell) udaje się na rozmowę o pracę do Detroit i rezerwuje dom na nocleg. Gdy w deszczowy wieczór przyjeżdża w odludną okolicę miasta, zastaje pod... |
|
2025-06-19 6:45 |
Nad Niemnem
6 / 10
Akcja filmu rozgrywa się w latach 80. XIX wieku. Justyna Orzelska (Iwona Katarzyna Pawlak) mieszka w nadniemeńskiej wsi w domu swego wuja, Benedykta Korczyńskiego. Jej ojciec... |