2018-10-03 / 23:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
2024-04-27 17:05 |
Superpyra
7 / 10
Perypetie wyjątkowego superbohatera - ziemniaka zwanego Superpyrą, który walczy ze złem każdej nocy po zamknięciu supermarketu. Na korytarzach wbrew pozorom dalej toczy się... |
|
2024-04-27 2:25 |
Znajdź mnie w Paryżu 3 - Gra o wszystko
6 / 10
Rok 1905. Rosyjska księżniczka Lena Grisky (Jessica Lord) uczęszcza do szkoły baletowej w Paryżu. Jest bardzo utalentowana i pracowita. Planuje zostać wielką gwiazdą.... |
|
2024-04-27 3:00 |
Uzdrowiciel na wózku- dramat obyczajowy
5 / 10
Dean O'Dwyer (Christopher Thornton) znany także pod pseudonimem "Delicious D" jest dobrze zapowiadającym się DJ'em undergroundowej sceny muzycznej Los Angeles. Niestety, jego... |