2018-10-03 / 23:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-22 20:00 |
Ghost in the Shell- film sf
6 / 10
Niedaleka przyszłość. Major jest hybrydą człowieka i maszyny. Nie zna swojej przeszłości. Wie jedynie od doktor Ouelet, że została ocalona ze śmiertelnego wypadku i... |
![]() |
2025-06-22 22:00 |
Niepokojące zaginięcia: Kiedy pojawi się dziecko- film kryminalny
5 / 10
Nagle znika ciężarna kobieta. Komendantka policji Iris Koben (Béatrice Dalle) nabiera podejrzeń, że jej zastępca, Samuel Camurat (Roman Kolinka), może osłaniać swojego... |
|
2025-06-22 1:55 |
Chłopaki nie płaczą- komedia kryminalna
7 / 10
Utalentowany skrzypek Kuba Brenner przyjaźni się z nieśmiałym Oskarem. Pewnego dnia obaj zapraszają do mieszkania należącego do wujka Oskara dwie kobiety z agencji... |