2017-11-02 / 23:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-04-21 14:45 |
Gazu, pieski, gazu! 2- serial animowany
7 / 10
Kolejne wesołe przygody sympatycznych czworonogów. Pomysłowa Łapka Psiuniek i jej wierny przyjaciel Puszek nie tylko wspólnie się bawią i spędzają czas, ale i mierzą się... |
![]() |
2025-04-21 11:50 |
MacGyver
5 / 10
Remake kultowego serialu z lat 80. XX w. z Richardem Deanem Andersonem w roli głównej. W nowej wersji w tytułowego MacGyvera wciela się Lucas Till, aktor znany z filmu "X-Men".... |
|
2025-04-21 20:00 |
Noce Harlemu- komedia kryminalna
4 / 10
Rok 1918, nowojorska dzielnica Harlem. Kilkuletni chłopiec dostarcza papierosy do niewielkiej knajpki, w której szulerzy grają w kości. Jeden z graczy niezadowolony z... |