2017-11-02 / 23:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-07-17 19:10 |
Dziewczyna, chłopak, itd. - Bohaterowie
6 / 10
Losy pozornie przeciętnej rodziny. Jednak jej członkowie to chłopak, dziewczyna, pies, kot, mysz i kawałek sera. Serial "Dziewczyna, chłopak, itd" to komediowe podejście do... |
|
2025-07-17 18:15 |
Legalna blondynka 2- komedia
4 / 10
Elle Woods (Reese Witherspoon), ambitna absolwentka Harvardu, rozpoczyna pracę w renomowanej kancelarii adwokackiej w Bostonie. Szykuje się do wspaniałego ślubu z Emmettem... |
|
2025-07-17 1:40 |
Szczęśliwy numerek- thriller
6 / 10
Tuż przed Bożym Narodzeniem Sterling (Angus Cloud), drobny diler, zostaje napadnięty i okradziony z towaru oraz pieniędzy. Gdy wchodzi do lokalnego sklepu, jest świadkiem, jak... |