2018-10-09 / 00:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 55 min
![]() |
2025-06-22 3:00 |
Twarz- dramat obyczajowy
6 / 10
Jacek (Mateusz Kościukiewicz) mieszka w małej wsi na południu Polski. Od niedawna spotyka się z Dagmarą (Małgorzata Gorol), której się oświadczył. Para planuje wspólną... |
![]() |
2025-06-22 00:15 |
Midway- film wojenny
6 / 10
7 grudnia 1941 roku. Japońskie siły zbrojne przeprowadzają nieoczekiwany atak na Pearl Harbor, bazę marynarki Stanów Zjednoczonych na Hawajach. Amerykanie ponoszą dotkliwe... |
|
2025-06-22 2:55 |
Horoskop- horror
4 / 10
Grupa przyjaciół z college'u - Haley (Harriet Slater), Grant (Adain Bradley), Paxton (Jacob Batalon), Paige (Avantika), Madeline (Humberly González) i Lucas (Wolfgang Novogratz)... |