2018-10-09 / 00:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 55 min
![]() |
2025-04-30 11:35 |
Jak ukraść święta- komedia
5 / 10
Wigilia. Przebrani za świętgo mikołaja i elfa Vince (Michael Madsen) i Frank (Tom Arnold) biorą udział w napadzie. Kończy się on porażką i pechowi rabusie muszą uciekać.... |
![]() |
2025-04-30 00:10 |
Ghostforce - Piraniak/ Dinozos
4 / 10
Troje licealistów, pracujących potajemnie jako drużyna superbohaterów GhostForce, walczy ze złośliwymi duchami, które nawiedzają ich miasto. Niektóre z nich stają się... |
|
2025-04-30 10:35 |
Duchy - Ślub Isaaca
8 / 10
Odejście jednego z duchów okazuje się mieć poważne konsekwencje. Pozostałe zjawy rozmyślają, dlaczego wciąż nie przeszły do kolejnej fazy zaświatów. Thorfinn (Devan... |