2018-10-02 / 00:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-22 15:45 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-06-22 17:10 |
Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda- film fantasy
6 / 10
Kilka miesięcy po aresztowaniu Gellertowi Grindelwaldowi (Johnny Depp) udaje się uciec w trakcie eskortowania go do Europy. Wkrótce zaczyna zbierać sojuszników. Jego celem... |
|
2025-06-22 20:00 |
Nad przepaścią- film przygodowy
4 / 10
Przyjaciółki Kelly (Brittany Ashworth) i Sophie (Anais Parello) spędzają weekend w górach. Poznają grupę kilku mężczyzn. Wspólny pobyt na łonie natury zamienia się w... |