2018-10-02 / 00:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-04-29 23:45 |
Chomi i Greta - Nano/ Nienaturalna historia doktora MedusaSaurusa
6 / 10
Greta Grant-Gomez i jej chomik Chomi otrzymują od kosmitów supermoce. Spada na nich ciężar bycia bohaterami. Od tej pory muszą ciągle ratować świat przed kolejnymi... |
![]() |
2025-04-29 22:05 |
Polityka- film obyczajowy
3 / 10
Jadwiga (Ewa Kasprzyk) zostaje premierem. Prezes (Andrzej Grabowski) wyjaśnia jej, w jaki sposób powinna sprawować swoje stanowisko. Jakiś czas później dochodzi do wypadku z... |
|
2025-04-29 21:45 |
Opowieść podręcznej 5 - Motherland
6 / 10
Kolejna odsłona wielokrotnie nagradzanego serialu, którego scenariusz powstał na motywach powieści Margaret Atwood. Tym razem June mierzy się z konsekwencjami zabicia... |