2018-10-10 / 16:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 05 min
2024-05-14 3:05 |
Blue 2
6 / 10
Dalsze przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2024-05-14 3:40 |
Więźniowie Słońca- horror
3 / 10
Międzynarodowa ekspedycja odkrywa zaginione miasto pod egipską piramidą. Wówczas z uśpienia budzą się starożytni bogowie, którzy sieją śmierć i zniszczenie. Odkrywcy... |
|
2024-05-14 23:50 |
Ród smoka - The Rogue Prince
7 / 10
Historia rodu Targaryenów. Stojący na jego czele Viserys I (Paddy Considine), władca Siedmiu Królestw, decyduje się zerwać z tradycją. Spadkobierczynią Żelaznego Tronu... |