2018-10-10 / 16:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-06-22 17:45 |
Mission: Impossible - Ghost Protocol- film sensacyjny
7 / 10
Najlepszy agent Impossible Mission Force, Ethan Hunt, od pewnego czasu przebywa w rosyjskim więzieniu. Pewnego dnia zostaje jednak stamtąd uwolniony przez funkcjonariuszy Jane... |
![]() |
2025-06-22 7:30 |
Lego Ninjago: Film- film animowany
5 / 10
Młody Lloyd, znany również pod przydomkiem Zielony Ninja, wraz ze swoimi przyjaciółmi - nieposkromioną grupą wojowników z Ninjago City - muszą skonfrontować się z... |
|
2025-06-22 22:00 |
Autentyczni
5 / 10
Do tego wyjątkowego projektu zostały zaproszone osoby ze spektrum autyzmu. W programie weźmie ich udział blisko pięćdziesiąt. Wszyscy pragną spróbować swoich sił jako... |