2018-10-10 / 16:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-07-17 14:00 |
Blue 3 - Babuniowóz
6 / 10
Kolejne niezwykłe przygody Blue, młodej suczki rasy blue heeler. Piesek uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-07-17 18:10 |
The Good Doctor 6
8 / 10
Kolejne historie z życia lekarzy prestiżowego szpitala św. Bonawentury w Kalifornii. Dr Shaun Murphy (Freddie Highmore) to młody chirurg, u którego został zdiagnozowany... |
|
2025-07-17 1:15 |
Krucjata 2. Znak bliźniąt
7 / 10
Punktem zapalnym kolejnego sezonu serialu jest brutalne morderstwo ochroniarza pracującego w supermarkecie. Na miejscu zbrodni policja znajduje niebawem 16 kilogramów kokainy.... |