2017-11-09 / 16:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 1 h 10 min
2024-10-03 5:50 |
Superpyra
7 / 10
Perypetie wyjątkowego superbohatera - ziemniaka zwanego Superpyrą, który walczy ze złem każdej nocy po zamknięciu supermarketu. Na korytarzach wbrew pozorom dalej toczy się... |
|
2024-10-02 11:10 |
Oponent- dramat obyczajowy
6 / 10
Iman (Peyman Moaadi) opuszcza Iran wraz z rodziną i zamieszkuje w ośrodku dla imigrantów w zaśnieżonej północnej Szwecji, której społeczeństwo podzielone jest na skutek... |
|
2024-10-02 20:45 |
Maxine
6 / 10
Dawno temu w Soham doszło do morderstw, które zdają się zupełnie pozbawione sensu. Asystentka nauczycielska Maxine Carr (Jemma Carlton) jest podejrzana o pomoc zbrodniarzowi w... |