2017-11-09 / 16:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 1 h 10 min
![]() |
2025-06-24 2:05 |
Anglik, który mnie kochał- komedia romantyczna
5 / 10
Richard (Pierce Brosnan) odnosi sukcesy jako wykładowca literatury na prestiżowej uczelni. Ma też powodzenie u kobiet. Ten niezwykle przystojny mężczyzna zdaje się wieść... |
![]() |
2025-06-24 22:50 |
A psa biorę ja- komedia
4 / 10
Olive i Clay postanawiają się rozwieść. Mają kłopot z podjęciem decyzji, kto przejmie opiekę nad psem. Robią wszystko, by jak najkorzystniej wypaść przed sędzią,... |
|
2025-06-24 23:00 |
Nad przepaścią- film przygodowy
4 / 10
Przyjaciółki Kelly (Brittany Ashworth) i Sophie (Anais Parello) spędzają weekend w górach. Poznają grupę kilku mężczyzn. Wspólny pobyt na łonie natury zamienia się w... |