2019-04-15 / 12:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-06-19 19:10 |
Blue 3 - Magia
6 / 10
Kolejne niezwykłe przygody Blue, młodej suczki rasy blue heeler. Piesek uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-06-19 00:10 |
Obsesja- komediodramat
7 / 10
Znana aktorka Elizabeth (Natalie Portman) zjawia się w Savannah. Chce przeprowadzić wywiad z Gracie (Julianne Moore), żeby poznać jak najwięcej szczegółów z jej życia. Ma... |
![]() |
2025-06-19 2:55 |
Płynąc do domu- komediodramat
6 / 10
Znany poeta Josef (Christopher Abbott) przeżywa właśnie kryzys twórczy. Artysta latem wynajmuje nowoczesną luksusową willę na greckiej plaży, gdzie chciałby spędzić... |