2019-04-15 / 12:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-05-05 4:20 |
Dzikie łowy- film przygodowy
7 / 10
13-letni Ricky (Julian Dennison) nie należy do łatwych nastolatków. Zafascynowany hip-hopem, zmagający się z nadwagą osierocony chłopak nie może znaleźć dla siebie... |
![]() |
2025-05-05 3:20 |
Dronersi - Witamy w Paroa
8 / 10
W świecie TerrAqua 95% terenów znajduje się pod wodą. Trzech mieszkańców archipelagu Nuic bierze udział w Whale Cup, wyścigu dronów, aby ocalić swoją wyspę przed... |
![]() |
2025-05-02 22:50 |
Dziewczyna, chłopak, itd. - Żegnajcie jajogłowi
6 / 10
Losy pozornie przeciętnej rodziny. Jednak jej członkowie to chłopak, dziewczyna, pies, kot, mysz i kawałek sera. Serial "Dziewczyna, chłopak, itd" to komediowe podejście do... |