2019-04-15 / 12:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-07-29 22:20 |
Żołnierz przyszłości- film sf
4 / 10
Todd 3465 (Kurt Russell) został wychowany na żołnierza. Zabijanie było jego jedyną misją. Technika poczyniła jednak kolejne postępy. Tacy jak on zostają zastąpieni... |
![]() |
2025-07-29 00:00 |
Na granicy: Dzień Matki- film kryminalny
6 / 10
Funkcjonariusze otrzymują nocne wezwanie na niemiecko-polski komisariat policji w Świecku. Olga Lenski (Maria Simon) przyjeżdża w towarzystwie swojej kilkuletniej córki, co... |
|
2025-07-29 17:45 |
Chłopaki na bok- komediodramat
5 / 10
Nowy Jork. Robin (Mary-Louise Parker), agentka nieruchomości, postanawia powtórzyć podróż do Los Angeles w Kalifornii, którą w dzieciństwie odbyła z matką i nieżyjącym... |