2019-04-12 / 13:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-19 5:40 |
Blue 3 - Tropem wieloryba
6 / 10
Kolejne niezwykłe przygody Blue, młodej suczki rasy blue heeler. Piesek uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-06-19 22:10 |
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć- film fantasy
7 / 10
Rok 1926. Nieco zagubiony, ale sympatyczny Anglik Newt Scamander (Eddie Redmayne) powraca właśnie z międzynarodowej wyprawy badawczej, podczas której musiał odnaleźć i... |
![]() |
2025-06-19 2:55 |
Płynąc do domu- komediodramat
6 / 10
Znany poeta Josef (Christopher Abbott) przeżywa właśnie kryzys twórczy. Artysta latem wynajmuje nowoczesną luksusową willę na greckiej plaży, gdzie chciałby spędzić... |