2019-04-12 / 1:05
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-10-10 15:20 |
Blue 3 - Dzikuski
6 / 10
Kolejne niezwykłe przygody Blue, młodej suczki rasy blue heeler. Piesek uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-10-10 2:15 |
Hotel Paradise 11
5 / 10
Jedenasty sezon "Hotelu Paradise", podobnie jak poprzedni, rozegra się na Filipinach. Tym razem rywalizacja będzie bardziej nieprzewidywalna. W grze pojawi się Złote Jabłko,... |
|
2025-10-10 11:50 |
Asterix i Obelix: W służbie jej królewskiej mości- komedia przygodowa
5 / 10
50 rok p.n.e. Bezwzględny wódz rzymski Juliusz Cezar z powodzeniem podbija kolejne terytoria. Po zagarnięciu prawie całej Galii, Egiptu oraz Iberii na kolejny cel obiera sobie... |