2019-04-12 / 1:05
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-06-19 23:00 |
Premiera - Tam, gdzie mieszka zło - Twierdza zła
6 / 10
Zak Bagans deleguje zespoły dokumentacyjne, aby zarejestrowały autentyczne historie o przerażającym terrorze, lokalnych legendach oraz niezwykle niepokojących zjawiskach... |
![]() |
2025-06-19 19:30 |
Susza 2: Force of Nature- thriller
6 / 10
Australia. Agent federalny Aaron Falk (Eric Bana) bezskutecznie próbuje wymusić na Alice Russell (Anna Torv) informacje dotyczące prania pieniędzy w jej firmie. Następnego... |
![]() |
2025-06-19 18:45 |
Pamięć- dramat obyczajowy
6 / 10
Pracownica socjalna Sylvia (Jessica Chastain) jest alkoholiczką, ale trzyma w ryzach swój nałóg. Od dwunastu lat, czyli od momentu narodzin dziecka, nie tknęła alkoholu,... |