2019-04-12 / 1:05
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-04-22 12:50 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2025-04-22 19:50 |
Masza i Niedźwiedź - Ślady zwierząt niewidzianych
8 / 10
Masza jest rezolutną, ciekawą świata kilkulatką, która ciągle wpada w tarapaty. Przyjaźni się z poczciwym niedźwiedziem. Wyważony i opiekuńczy kompan zawsze stara się... |
|
2025-04-22 00:40 |
Madame Web- film sf
5 / 10
Amazonia peruwiańska, rok 1973. Ciężarna Constance (Kerry Bishé) odnajduje pająka, którego jad daje nadprzyrodzone moce i może być lekarstwem na wiele chorób.... |