2018-04-30 / 1:05
Program przeznaczony dla widzów od lat 16
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-07-19 16:20 |
The Good Doctor 6
8 / 10
Kolejne historie z życia lekarzy prestiżowego szpitala św. Bonawentury w Kalifornii. Dr Shaun Murphy (Freddie Highmore) to młody chirurg, u którego został zdiagnozowany... |
|
2025-07-19 6:35 |
Miłość i Mary- komedia
5 / 10
Cukierniczka Mary (Lauren German) z powodu kłopotów finansowych zostaje zmuszona do zamknięcia biznesu. Postanawia jechać ze swoim narzeczonym, Brentem (Gabriel Mann), do... |
|
2025-07-19 11:50 |
The Karate Kid- film przygodowy
6 / 10
Mieszkająca w Detroit Sherry przyjmuje propozycję pracy w Pekinie. Wyjeżdża do Chin razem z synem Dre. Dwunastolatek, który miał w USA wielu przyjaciół, nie potrafi... |