2019-08-15 / 19:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-15 20:00 |
Canal+ Film w akcji - Dominique- film sensacyjny
5 / 10
Pochodząca z Ukrainy, doskonale wyszkolona i ekstremalnie skuteczna zabójczyni Dominique (Oksana Orlan) próbuje uciec przed trudną przeszłością. Planuje rozpocząć nowe... |
|
2025-06-15 20:00 |
Niezniszczalni- film sensacyjny
6 / 10
Doświadczony Barney Ross (Sylvester Stallone) jest dowódcą grupy najemników specjalizujących się w najbardziej ryzykownych misjach na całym świecie. W jego zespole są... |
|
2025-06-15 21:40 |
Grizzy i Lemingi 3 - W zasięgu ryjka
6 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody niedźwiedzia Grizzy'ego, miłośnika spokojnego wypoczynku i nowoczesnych technologii. Rodzina uwielbiających dobrą zabawę, niezwykle... |