2019-08-22 / 19:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-04-30 21:45 |
Królestwo zwierząt- dramat sf
7 / 10
Niedaleka przyszłość. Przez świat przetacza się epidemia niewyjaśnionych anomalii genetycznych. Pod ich wpływem ludzie zaczynają zmieniać się w niebezpieczne hybrydy... |
|
2025-04-30 17:00 |
Masza i Niedźwiedź - Hokus-pokus!
8 / 10
Masza jest rezolutną, ciekawą świata kilkulatką, która ciągle wpada w tarapaty. Przyjaźni się z poczciwym niedźwiedziem. Wyważony i opiekuńczy kompan zawsze stara się... |
|
2025-04-30 3:45 |
Odnalezieni 2 - Missing While Manipulated
4 / 10
Gabi Mosley (Shanola Hampton) i jej zespół pomagają rodzinom kolejnych porwanych osób. Podejmują się tych spraw, które zostały zaniedbane przez organy ścigania ze względu... |