2019-12-19 / 1:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-10-09 2:00 |
Dublerzy- komedia sensacyjna
4 / 10
Przebywający we Włoszech dwaj Polacy, Maks (Robert Gonera) i Leon (Andrzej Grabowski), przypadkowo spotykają się na weselu. Wprowadzają spore zamieszanie, uniemożliwiając... |
|
2025-10-09 11:00 |
Milo - Taksówkarz Milo
8 / 10
Pięcioletni kotek Milo jest bardzo rezolutny. Często zastanawia się, jak to jest być dorosłym. Zgodnie ze swoją kocią naturą chodzi własnymi ścieżkami i lubi na swój... |
|
2025-10-09 1:15 |
Arktyczny Armagedon- film katastroficzny
4 / 10
Globalne temperatury spadają po trzęsieniu ziemi. Gdy świat zaczyna zamarzać, a miasta popadają w ruinę, naukowcy muszą znaleźć sposób na podniesienie temperatury. |