2019-12-19 / 1:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-07-26 18:00 |
Rozmowy kontrolowane- komedia
7 / 10
Rok 1981. Ryszard Ochódzki (Stanisław Tym), prezes klubu sportowego "Tęcza", prowadzi szemrane interesy ze Służbą Bezpieczeństwa. Wkrótce otrzymuje od pułkownika SB... |
|
2025-07-26 18:55 |
Fuks- komedia sensacyjna
6 / 10
Aleks (Maciej Stuhr) właśnie obchodzi osiemnaste urodziny. Postanawia wyrównać rachunki z człowiekiem, którego nienawidzi. Jest nim Tadeusz Bagiński (Adam Ferency),... |
|
2025-07-26 1:05 |
Ziemia niczyja 2
8 / 10
Druga odsłona serialu, który opowiada o złożoności wojny w Syrii. Obecna seria koncentruje się głównie na wojennych doświadczeniach kobiet. Max pracuje nad artykułem... |