2019-12-19 / 1:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-19 13:05 |
Blue 2
6 / 10
Dalsze przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-06-19 12:00 |
Złodziej w hotelu- film kryminalny
7 / 10
Na Lazurowym Wybrzeżu dochodzi do serii zuchwałych kradzieży. Podejrzenia padają na niechlubnie wsławionego przed wojną amerykańskiego złodzieja Johna Robiego (Cary Grant)... |
![]() |
2025-06-19 4:35 |
Kara- dramat obyczajowy
6 / 10
Ana (Antonia Zegers) i Mateo (Nestor Cantillana) postanawiają ukarać za niewłaściwe zachowanie swojego syna Lucasa (Santiago Urbina), pozostawiając go samego na kilka minut... |