2019-12-20 / 1:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-08-02 19:25 |
Blue 2
6 / 10
Dalsze przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-08-02 00:45 |
Sekretarka- komediodramat
6 / 10
Młoda i nieśmiała Lee Holloway (Maggie Gyllenhaal) po terapii w ośrodku psychiatrycznym chce zacząć normalne życie. Zatrudnia się jako sekretarka w kancelarii znanego... |
|
2025-08-02 16:25 |
Droga pod wiatr- dramat kryminalny
5 / 10
Paryż. Pisarz Paul Anderen (Benoît Magimel) samotnie wychowuje syna Clémenta (Hugo Fernandes) i córkę Manon (Cassiopée Mayance). Właśnie mija rok, odkąd jego żona Sarah... |