2019-12-23 / 1:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 55 min
![]() |
2025-06-19 3:05 |
Chcesz pokoju, szykuj się do wojny- komedia
3 / 10
Tytus (Michał Sikorski) pochodzi z rodziny o wojskowych tradycjach, ale sam stanowi zaprzeczenie żołnierskiej sprawności. Nie zważając na ten fakt, niepoprawny optymista... |
![]() |
2025-06-19 20:00 |
W trzy miesiące dookoła świata - Bounty- dramat przygodowy
6 / 10
23 grudnia 1787 roku kapitan William Bligh (Anthony Hopkins) wyrusza na pokładzie angielskiego statku "Bounty" w kierunku Tahiti, skąd ma przewieźć na Jamajkę sadzonki drzew... |
|
2025-06-19 22:40 |
Saltburn- komediodramat
7 / 10
Rok 2006. Ambitny Oliver Quick (Barry Keoghan) rozpoczyna studia na Uniwersytecie Oksfordzkim. Ma niższy status społeczny niż jego koledzy z uczelni. Nawiązuje znajomość z... |