2019-12-23 / 1:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 55 min
![]() |
2025-08-05 5:30 |
Blue 2
6 / 10
Dalsze przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2025-08-02 10:00 |
Zmiennokształtni- film familijny
5 / 10
Nastoletni Carag (Emile Cherif) dotąd musiał ukrywać swoją prawdziwą naturę. Należy bowiem do zmiennokształtnych istot i potrafi przemienić się w dziką pumę. Wszystko... |
|
2025-08-02 16:05 |
Sommersby- melodramat
8 / 10
Rok 1867, właśnie mijają dwa lata od zakończenia wojny secesyjnej w Ameryce. Po siedmiu latach nieobecności powraca do domu żołnierz armii Południa, Jack Sommersby. Jego... |