2019-12-23 / 1:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 55 min
![]() |
2025-10-09 3:45 |
Macierzyństwo- film obyczajowy
6 / 10
Zbuntowana czternastolatka Carla (Carla Quílez) jest wychowywana przez matkę, która urodziła ją, gdy sama była jeszcze bardzo młoda. Mieszkają razem na tyłach knajpy na... |
![]() |
2025-10-09 1:05 |
Ghostforce - Zipzap / Żar
4 / 10
Troje licealistów, pracujących potajemnie jako drużyna superbohaterów GhostForce, walczy ze złośliwymi duchami, które nawiedzają ich miasto. Niektóre z nich stają się... |
|
2025-10-09 3:30 |
Jaś Fasola 4 - Ślub
7 / 10
Przygody Pana Fasoli i jego pluszowego misia Teddy'ego. Fasola wielokrotnie próbuje przechytrzyć podejrzliwą właścicielkę mieszkania, panią Wicket, i jej pupila, jednookiego... |