Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Elvis na weselu – odcinek 23

National Geographic

Kanada 2015

2024-10-11 / 4:30

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów. Cukiernicy z Las Vegas mają tylko noc, aby zrealizować zamówienie wymagające ogromnych nakładów pracy. Muszą przygotować ciasta na przyjęcie weselne, w tym trzypoziomowy tort ku czci Elvisa. Zadanie utrudniają wysokie temperatury. Z kolei firma cateringowa z Ontario szykuje poczęstunek dla wioślarzy biorących udział w wyścigu smoczych łodzi. Nawet logistyczne problemy zdają się nie zniechęcać do podjęcia się tego wyzwania.

Czas trwania: 30 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię