Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Skok w sok – odcinek 20

National Geographic

Kanada 2015

2024-11-06 / 4:00

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci. Na Florydzie znajduje się wytwórnia soku pomarańczowego, która co roku przetwarza 100 milionów owoców. Ponadto wizyta w rodzinnej firmie, która codziennie produkuje 2,5 miliona kulek ciasta na pizzę. Sprawdzimy też, jak powstają wielosmakowe cukierki. Na koniec zaprezentowane zostanie kalifornijskie przedsiębiorstwo, które każdego dnia produkuje ponad milion profiterolek z kremem.

Czas trwania: 30 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię