Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Łosoś... nie w sosie – odcinek 10

National Geographic

Kanada 2012

2024-12-24 / 4:00

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych. Tym razem widzowie odkryją, w jaki sposób chłodzi się przepysznego wędzonego łososia na zimno. Oprócz tego dowiedzą się również, co sprawiło, że specjalny rodzaj kubeczka tchnął nowe życie w starą i nudną przekąskę, jaką są jogurty. Twórcy programu pokażą także, jak każdego dnia produkuje się 1000 kg pysznych ravioli i zdradzą sekret na łatwe zarobienie trzech milionów funtów - jedynie za sprawą chrupiącej sałaty.

Czas trwania: 28 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię