Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Morze cukru – odcinek 11

National Geographic

Kanada 2012

2024-12-24 / 4:30

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych. Widzowie odkryją, dlaczego melasa to kluczowy element w produkcji cukru spożywczego. Dowiedzą się też, że podczas przygotowywania słodkich bułek z jabłkiem najważniejsze jest nie owocowe nadzienie, ale samo ciasto francuskie, i na własne oczy przekonają się, jakim maszynom zawdzięczają obecność jajek na sklepowych półkach. Kamera odwiedzi również zakład, w którym każdego dnia produkuje się dwadzieścia osiem tysięcy doskonałych tortilli.

Czas trwania: 31 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię