2024-07-08 / 11:15
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Miłośnik dobrej kuchni udaje się do siedziby Nadleśnictwa Rudy Raciborskie w województwie śląskim. Budynek sąsiaduje z przepięknym, ponad 700-letnim zespołem dawnego opactwa cysterskiego. Karol Okrasa rozpocznie gotowanie w malowniczym uroczysku Hubertus, gdzie przygotuje potrawy z dziczyzny. Następnie wraz z leśnikiem Romanem Suskim odwiedzi rezerwat Łężczok, gdzie Lasy Państwowe prowadzą hodowlę karpi, które w pierwszej kolejności służą jako pokarm dla żyjących tu licznie ptaków. Na zakończenie prowadzący obejrzy miejsca, które w 1993 roku spustoszył największy w tej części Europy pożar lasów, a w 2017 także niszczycielski huragan. Obecnie tereny te są rekultywowane. Wśród potraw zajdzie się tatar z jelenia z marynowanymi grzybkami, leśny gulasz z sarny z młodą kapustą oraz karp na dziko w sosie z czosnku niedźwiedziego.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-07-16 23:55 |
Blue 2
6 / 10
Dalsze przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2024-07-16 17:50 |
Chomi i Greta - Bum, bum, bank, bank/ Ballada o cebuli
6 / 10
Greta Grant-Gomez i jej chomik Chomi otrzymują od kosmitów supermoce. Spada na nich ciężar bycia bohaterami. Od tej pory muszą ciągle ratować świat przed kolejnymi... |
|
2024-07-16 21:00 |
Detoks- thriller
4 / 10
Los Angeles. Od pół roku ofiarą seryjnego mordercy padają policjanci. Zabił już dziewięciu funkcjonariuszy. Sprawą zajmuje się agent FBI, Jake Malloy (Sylvester Stallone).... |