2024-10-14 / 11:15
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa zaprasza tym razem widzów na gotowanie po jesiennych wykopkach. Dawniej na pola jesienią wychodziły całe rodziny. Żniwom towarzyszyły ogniska z palonych "łętów", czyli łodyg ziemniaczanych, w których pieczono ziemniaki. Dziś już nikt nie kopie ich ręcznie. Robią to maszyny. Kucharz pamięta jednak z dzieciństwa smaki potraw przygotowywanych z ziemniaków. Zaproponuje dzisiaj trzy dania: pstrągi tęczowe gotowane na sianie z salsą ziołową i maślanym purée orzechowym z pieczonych w ognisku ziemniaków, smażonego kurczaka z paprykową glazurą i kiszonymi ziemniakami oraz wędzone kopytka z leśnymi grzybami.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-10-13 23:30 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2024-10-13 00:50 |
Chłopi- dramat obyczajowy
8 / 10
W Lipcach życie toczy się zgodnie z rytmem przyrody i zmieniających się pór roku. Najważniejsza jest ziemia, która zapewnia utrzymanie. Najbogatszy gospodarz we wsi, dumny... |
|
2024-10-13 22:40 |
Wieczór z Adamem Driverem - Milczenie- dramat historyczny
8 / 10
XVII wiek. Dwóch młodych jezuickich księży - Sebastiao Rodrigues (Andrew Garfield) i Francis Garupe (Adam Driver) - przemierza tysiące kilometrów, chcąc przedostać się... |