2024-10-28 / 11:15
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Według szacunków około 80 procent naszych rodaków chociaż raz w swoim życiu brało udział w grzybobraniu, z czego ponad połowa robi to w miarę regularnie. Przeciętne polskie gospodarstwo domowe zbiera od 26 do 30 kilogramów grzybów rocznie. Choć panuje obiegowa opinia, że grzyby są ciężkostrawne i nie zawierają składników odżywczych, to współczesna dietetyka łamie ten stereotyp informacjami o dobrze przyswajalnym białku i licznych mikroelementach. Karol Okrasa wyrusza zatem o świcie w Bory Tucholskie, by znaleźć produkty do swoich pysznych dań. Będą to: zupa ze świeżo zebranych grzybów z dynią, śledzie z marynowanymi podgrzybkami i cebulą oraz fileciki z indyka z pieczonymi grzybami leśnymi i serem z niebieską pleśnią.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-10-22 18:15 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2024-10-22 00:10 |
Panorama kina polskiego - Śmierć Zygielbojma- dramat historyczny
5 / 10
Rok 1943. Mieszkający w Londynie członek polskiego rządu na uchodźstwie, Szmul Zygielbojm (Wojciech Mecwaldowski), odbiera sobie życie. Dochodzeniu, które prowadzi brytyjski... |
|
2024-10-22 15:15 |
Na skrzydłach orłów- dramat historyczny
4 / 10
Utalentowany, szkocki lekkoatleta Eric Liddell (Joseph Fiennes) w 1924 roku podczas igrzysk olimpijskich w Paryżu ustanawia rekord świata w biegu na 400 m. Pomimo medali,... |