2025-06-09 / 11:15
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Znany kucharz odwiedza plantację chmielu na Lubelszczyźnie. Dla naszych przodków młode pędy tej rośliny były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Traktowano je jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Z czasem zapomniano o nich w Polsce, jednak w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy wygrzebuje się je z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. Druga potrawa to orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu, a trzecia - zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
![]() |
2025-06-07 20:45 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-06-07 4:25 |
Tyle co nic- dramat obyczajowy
6 / 10
Hodowca krów Jarek Martyniuk (Artur Paczesny) nie boi się ciężkiej pracy ani konfrontacji z władzą. Ma duszę społecznika, a swoje gospodarstwo prowadzi z pasją. Gdy... |
|
2025-06-07 2:55 |
Zapukaj do moich drzwi
7 / 10
Młoda kwiaciarka Eda (Hande Erçel) marzyła o zdobyciu dyplomu i przeprowadzce do Włoch, ale jej plany legły w gruzach, gdy spadkobierca firmy anulował jej stypendium. Teraz... |