2025-10-13 / 11:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa odwiedza okolice Puszczy Białowieskiej. Postanawia przybliżyć widzom wyjątkową roślinę - turówkę wonną, znaną szerzej jako trawa żubrowa. Lubiana przez miejscowe żubry, wyróżnia się intensywnym aromatem, łączącym nuty siana, miodu, wanilii i anyżu. A wszystko dzięki obecności kumaryny. Trawa żubrowa wykorzystywana jest m.in. do aromatyzowania alkoholi, mięs i w ziołolecznictwie, jednak w naturze podlega ochronie, więc nie można zbierać jej samemu na łąkach. Suszoną, pochodzącą z specjalnych upraw, można kupić bez obaw w sklepach. Wśród dań, które zaproponuje tym razem kucharz, znajdą się: smażony kalafior z aromatycznym masłem i bobem, indycze kotleciki z glazurowaną marchewką oraz niezwykły deser z gruszek i czereśni z kremowym sosem. Wszystko to przyrządzone z dodatkiem trawy żubrowej.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
![]() |
2025-10-11 1:50 |
Ghostforce - Gumoklej / Skorpiod
4 / 10
Troje licealistów, pracujących potajemnie jako drużyna superbohaterów GhostForce, walczy ze złośliwymi duchami, które nawiedzają ich miasto. Niektóre z nich stają się... |
![]() |
2025-10-11 2:45 |
Fuga- film psychologiczny
7 / 10
Alicja (Gabriela Muskała) cierpi na amnezję. Nie pamięta, kim jest, ani skąd pochodzi. Ciężko pracuje, by poznać siebie i na nowo ułożyć swoje życie. Za sprawą... |
|
2025-10-11 21:00 |
Grizzy i Lemingi 3 - Morska wyprawa
6 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody niedźwiedzia Grizzy'ego, miłośnika spokojnego wypoczynku i nowoczesnych technologii. Rodzina uwielbiających dobrą zabawę, niezwykle... |