Powrót

TVP 2 – Okrasa łamie przepisy - Gotowanie na lawendowym wzgórzu

TVP 2

Polska 2025

2025-10-27 / 11:50

Program przeznaczony dla widzów od lat 1

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa wyrusza na kaszubskie wzgórza, gdzie odkrywa niewielkie pole lawendy, rośliny kojarzonej w Polsce głównie z kosmetykami, ale w południowej Europie wykorzystywanej jako aromatyczny dodatek do potraw. Kucharz przybliża widzom kulinarne tradycje Francji, Hiszpanii i Włoch, gdzie lawenda wzbogaca smak mięs, sosów czy zup, a miód lawendowy ceniony jest za delikatność. Okrasa opowiada też o historii i zastosowaniach lawendy - od antycznego luksusu po prowansalskie zioła. W przygotowanym przez niego menu znajdą się: serowe placuszki z truskawkami z lawendowym syropem i cukrem; filet z ryby smażony w lawendowym maśle, z salsą z orzechów i twarogu oraz lawendowe leniwe kluski w śmietankowym sosie z wędzonym boczkiem.

Czas trwania: 25 min

Prowadzący: Karol Okrasa,

Opinia na temat programu

Dodaj opinię