2025-10-27 / 11:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa wyrusza na kaszubskie wzgórza, gdzie odkrywa niewielkie pole lawendy, rośliny kojarzonej w Polsce głównie z kosmetykami, ale w południowej Europie wykorzystywanej jako aromatyczny dodatek do potraw. Kucharz przybliża widzom kulinarne tradycje Francji, Hiszpanii i Włoch, gdzie lawenda wzbogaca smak mięs, sosów czy zup, a miód lawendowy ceniony jest za delikatność. Okrasa opowiada też o historii i zastosowaniach lawendy - od antycznego luksusu po prowansalskie zioła. W przygotowanym przez niego menu znajdą się: serowe placuszki z truskawkami z lawendowym syropem i cukrem; filet z ryby smażony w lawendowym maśle, z salsą z orzechów i twarogu oraz lawendowe leniwe kluski w śmietankowym sosie z wędzonym boczkiem.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
|
2025-10-26 00:00 |
Blue 3 - Willa
6 / 10
Kolejne niezwykłe przygody Blue, młodej suczki rasy blue heeler. Piesek uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2025-10-26 22:55 |
Miraculous: Biedronka i Czarny Kot - Diablo rockman
8 / 10
Zdolni uczniowie gimnazjum, Marinette i Adrien, muszą uratować Paryż. Misja nastolatków polega na schwytaniu złych stworzeń, które potrafią zmienić każdego w superłotra.... |
|
2025-10-26 1:30 |
Taksówkarz- dramat kryminalny
8 / 10
Travis Bickle (Robert De Niro), weteran z Wietnamu, pracuje w Nowym Jorku jako taksówkarz. Na skutek wojennych przeżyć cierpi na bezsenność, dlatego jeździ na nocnej zmianie.... |